preloader

NASZA STRONA UŻYWA PLIKÓW COOKIE.
ZOBACZ POLITYKĘ PRYWATNOŚCI.

X
Strefa Fakultetów w Loży Bursztynowej
Wydarzenia towarzyszące

Strefa Fakultetów w Loży Bursztynowej

19.04.2024

Strefa Fakultetów w Loży Bursztynowej

Tradycyjnie zapraszamy do Loży Bursztynowej na ciekawe spotkania, warsztaty i degustacje. Hevelka od zawsze nie tylko zapewniała doskonałą rozrywkę i możliwość rozsmakowania się w polskich alkoholach rzemieślniczych, ale również zachęcała do zgłębiania historii, tradycji i technologii produkcji kraftowych trunków. Przestrzeń takich poszukiwań i eksploracji nazwaliśmy Strefą Fakultetów. Mieści się ona w Loży Bursztynowej na II piętrze, obok Strefy Gier Planszowych, z dala od festiwalowego zgiełku, występującego naturalnie w strefie wystawców na I piętrze. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą fakultetów i wybrania czegoś dla siebie.

Strefa Fakultetów w Loży Bursztynowej

Zasady udziału w fakultetach

Wstęp do Strefy Fakultetów w Loży Bursztynowej możliwy jest tylko dla gości Hevelki. Na każdy z fakultetów obowiązują zapisy za pomocą poniższego formularza. Każdy z fakultetów posiada określony limit uczestników. Jeśli zostanie on osiągnięty, przy zapisie zostaniesz poinformowany o braku miejsc i możliwości zapisania się na listę rezerwową. Udział w większości fakultetów jest płatny. Określoną w formularzu opłatę uiścisz gotówką lub kartą na miejscu przed wydarzeniem.

Zapisz się na fakultet

Harmonogram fakultetów

Piątek, 10.05.2024

16:30-17:10 Bartosz Nowak: Historia piwowarstwa w Gdańsku

Wstęp: bezpłatny

Limit osób: 40

Piątkowe spotkania w Loży Bursztynowej zainauguruje Bartosz Nowak – prawdziwy pasjonat piwa, autor bloga www.malepiwko.pl i doświadczony piwowar, zarówno na gruncie warzenia domowego, jak i zawodowego, główny piwowar Brovarni Gdańsk. Posłuchacie opowieści o piwowarstwie w Gdańsku. Jak wiadomo, nasze miasto może poszczycić się bardzo bogatą historią browarnictwa, w której szczególne miejsce zajmuje Jan Heweliusz. To właśnie na jego cześć nazwaliśmy festiwal Hevelka. Bartosz, jako lokalny patriota i znawca piwa, kontynuator gdańskich tradycji piwowarskich, na pewno Was zaciekawi i zainspiruje do własnych poszukiwań.

17:20-18:00 Bartosz Nowak: Złe piwo – czy to zawsze wina browaru?

Wstęp: bezpłatny

Limit osób: 40

Zapraszamy na wspólne rozważania pod hasłem „Złe piwo – czy to zawsze wina browaru?”. Porozmawiamy o tym, czym jest dla nas złe piwo. Bartosz Nowak opowie, co wpływa na nasze odczucia sensoryczne, jaka jest rola składników, receptury i procesu warzenia. Może dzięki temu będziecie bardziej świadomie i trafnie wybierać piwo?

18:00-19:00 Marcin Ostajewski: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o piwie grodziskim

Wstęp: 30 zł

Limit osób: 30

Piwo grodziskie, zwane polskim szampanem, to jedyny rodzimy styl piwa. Jego receptura znana jest od średniowiecza i stosowana z zachowaniem tradycji również dziś w swoim miejscu pochodzenia – Grodzisku Wielkopolskim. Marcin Ostajewski, piwowar Browaru Grodzisk, przybliży Wam to niepowtarzalne piwo.

Skosztujecie nie tylko klasycznego grodzisza, warzonego według historycznej receptury, ale również wariacji na temat tego arcyciekawego stylu – Grodziskiego Piwobraniowego oraz piwa Modern Grodziskie, warzonego z nowofalowymi, cytrusowymi odmianami chmielu, pochodzącymi z polskich upraw eksperymentalnych. Zobaczycie jak wielowiekowa tradycja może doskonale współgrać z nowoczesną filozofią kraftową.

Podczas panelu nie tylko skosztujecie piw grodziskich, ale również zapoznacie się sensorycznie ze składnikami, odpowiadającymi za ich niepowtarzalny smak – wędzonym słodem pszenicznym i nowofalowymi polskimi chmielami. Każdy uczestnik otrzyma pamiątkową szklankę o charakterystycznym kształcie, pozwalającym grodziszowi prezentować się wytwornie oraz wydobyć z niego pełnię i złożoność aromatów.

19:00-20:00 Quantum Satis Mead: Reinventing the mead

Wstęp: 100 zł

Limit osób: 20

Andrzej, pomysłodawca i założyciel miodosytni Quantum Satis to prawdziwy pasjonat. Wypuszczenie miodów na rynek poprzedziło wiele lat domowego miodosytnictwa, które zaowocowało licznymi nagrodami. Mimo dynamicznego rozwoju marki, nadal produkuje miód również w domowym zaciszu. Owoców jego pasji i zaskakujących eksperymentów skosztujecie podczas panelu pod hasłem „Reinventing the mead”. Andrzej wyciągnie z piwnicy najróżniejsze cuda, które będziecie wspólnie degustować i kontemplować.

20:00-21:00 Volodymyr Makeev: Z Ukrainy na Żuławy – o piwnej rewolucji tam i tu

Wstęp: 20 zł

Limit osób: 40

Volodymyr Makeev, piwowar Browaru Żuławskiego, zabierze Was w podróż szlakiem piwnej rewolucji w Polsce i w Ukrainie. Opowie o filozofii kraftowej w jego kraju pochodzenia i w Polsce. To co wspólne nie tylko w piwowarstwie, ale w każdym prawdziwym rzemiośle, to dobór najlepszych surowców, staranne opracowywanie receptur oraz pasja i zaangażowanie. Volodymyr te zasady z powodzeniem wdraża na Żuławach, w małym browarze założonym przez Martę i Krzysztofa Łapkowskich. Uczestnicy będą mieli okazję skosztować piw z Browaru Żuławskiego w różnych stylach i docenić kunszt Włodka, który dmuchnął w żagle rodzinnego przedsiębiorstwa.

21:15-23:30 Krystian z kanału Tiktok Gram w planszówki: Wiemy co jest grane. (Gry do piwka – imprezowe polecajki od influencerów)

Wstęp: 10 zł

Limit osób: 40

Planszówki to nieodłączny element wielu spotkań – w pubie, na domówce czy podczas wyjazdu. Fajne gry imprezowe mogą rozruszać towarzystwo, zapewnić wiele śmiechu i mnóstwo dobrej zabawy. Ale czy znasz aktualny rynek gier? Czy może jednak sięgasz po te same planszówki od wielu lat? Świat gier planszowych jest obszerny, co roku wychodzą setki nowych tytułów, ciężko jednak poznać je wszystkie. Na ratunek przychodzą lokalne media planszowe, które trzymają rękę na pulsie. Dzięki nim WIEMY CO JEST GRANE i Wy też będziecie wiedzieć! Na tym spotkaniu Krystian z kanału tiktokowego Gram w Planszówki i Mateusz z GE3K Events w luźny sposób przedstawią Wam swoje ulubione gry do piwka, polecą fajne tytuły, a na koniec wspólnie z Wami zagrają przy piwku z browaru Trzech Kumpli (Dobrze mieć takich fajnych kumpli, którzy postawią piwo, prawda?). Zapraszamy do stołu!

Sobota, 11.05.2024

15:00-16:00 COYPU – nie tylko piwna rewolucja

Wstęp: 20 zł

Limit osób: 40

Gdy myślimy o piwnej rewolucji, zazwyczaj skupiamy się na samym trunku. Założyciele Browaru COYPU pokażą Wam, że sporo tracimy przyjmując wąską perspektywę. Dla nich od początku piwo było częścią szerszej całości, produktu kompletnemu, który wymyka się stricte komercyjnym i degustacyjnym ramom. Piwowarstwo kraftowe to filozofia, artyzm, a może nawet sztuka. Owoc pasji i kreatywności wymaga odpowiedniego opakowania. W tworzeniu COYPU od początku bierze udział FLOV Design Studio, odpowiadające za unikalne wzory puszek, które odzwierciedlają ducha marki i dbałość o każdy detal.

Twórcy marki opowiedzą o podejściu do zakładania nowego projektu w dzisiejszych czasach. O tym jak myślą o piwie oraz designie. Przedstawią, czym próbują się wyróżnić i o tym w jaki sposób sprawić, żeby osoby pijące ich piwa zapamiętały markę na bardzo długo. Odpowiedzą na pytanie, dlaczego warto stawiać na innowacje nie tylko piwne. Opowieściom i dyskusjom towarzyszyć będzie degustacja piw z browaru COYPU.

16:00-17:00 Marcin Ostajewski: Komes Barrel Aged Masterclass

Wstęp: 30 zł

Limit osób: 30

Marcin Ostajewski, piwowar browaru Fortuna zaprasza na panel degustacyjny piw leżakowanych w beczkach. Uczestnicy będą mieli okazję skosztować dzikich piw z serii Fortunatus oraz unikatowych Komesów. Degustowane będą piwa wymrażane oraz niedostępne na co dzień nawet w sklepach specjalistycznych – takie, które zniknęły już z rynku, ale ich pojedyncze sztuki zastały zachowane na specjalne okazje oraz takie, które dopiero pojawią się w sprzedaży. Tym samym uczestnicy panelu będę pierwszymi odbiorcami i recenzentami najnowszych produktów premium z browaru Fortuna.

Z komentarzy i pytań w naszych mediach społecznościowych wiemy, że jest wśród Was wielu koneserów wymrażanek i piw barrel aged. Dla Was ten panel to pozycja obowiązkowa w tegorocznym hevelkowym planie.

17:00-18:00 Rozsmakuj się w Lubrowie z Farmą Chmielu!

Wstęp: 20 zł

Limit osób: 40

Przed Wami niepowtarzalna okazja udziału w degustacji piw z browaru Lubrow, zawsze chętnie odwiedzanego przez Was na Hevelce. Skosztujecie 5 różnych piw uwarzonych w stodole w Borczu oraz porozmawiacie o krafcie i gustach piwnych. W tę niesamowitą podróż po różnych smakach i stylach zabierze Was ekipa sklepu kraftowego Farma Chmielu z Pruszcza Gdańskiego.

Lubrow to rodzinna tradycja połączona z nowoczesnym i świeżym spojrzeniem na piwo rzemieślnicze. To pasja, kreatywność i niesamowity multitasking. Sami tworzą receptury – czasem bardzo nieoczywiste i fantazyjne, a czasem tak klasyczne i szlachetne, że mogą definiować styl. Samodzielnie warzą, rozlewają, projektują etykiety, a nawet budują i serwisują swój sprzęt rozlewniczy. Prawdziwa kraftowa orkiestra!

Farma Chmielu, której ekipa poprowadzi dla Was panel, to sklep specjalistyczny z Pruszcza Gdańskiego, który w swojej ofercie ma piwa kraftowe polskie i zagraniczne, a także cydry i selekcję win. Ale to nie wszystko! Z 4 kranów serwują kraftowe piwa na wynos w systemie z beczki do buteleczki. To obowiązkowe miejsce na mapie dla miłośników kraftu w Pruszczu i okolicach, dzięki któremu już nie muszą jeździć po zakupy do Trójmiasta, a beczkowym piwem mogą się rozkoszować w zaciszu własnego domu.

18:00-19:00 Italian Bar – prawdziwe włoskie smaki

Wstęp: 30 zł

Limit osób: 30

Adam Stępień, ambasador projektu Italian Bar, zaprasza na podróż po smakach prawdziwych Włoch, podczas której opowie o najważniejszych filarach włoskich alkoholi. Podczas degustacji będzie można spróbować doskonałych aperetivo oraz digestivo. Aperitivo, np. Negroni czy Spritz, serwowane są tradycyjnie przed posiłkiem, mają pobudzić apetyt i zmysły. Natomiast digestivo, znane również jako amaro, są doskonałym zwieńczeniem posiłku, wspomagającym trawienie i pozwalającym zakończyć kolację w wyjątkowy sposób. Zaliczamy do nich kultowy likier limoncello, aromatyczne ziołowe likiery czy grappę.

Adam zachęci Was do spojrzenia na alkohole jako element większej całości, kolacji we włoskim stylu, która daleko wykracza poza prozaiczną konsumpcję. Według włoskiej filozofii posiłek to uczta angażująca wszystkie zmysły, niespieszna celebracja wspólnych chwil, w której tradycyjne włoskie trunki mają określone miejsce i rolę. Na Hevelce znajdziecie zarówno doskonałe alkohole, w tym włoskie klasyki na stoisku KaapVino, jak i pyszne jedzenie. To doskonała okazja, żeby przyjąć choć na chwilę włoską optykę i zafundować sobie prawdziwą ucztę, do czego spotkanie w Loży Bursztynowej na pewno Was zainspiruje.

19:00-20:00 ZULI: Charytatywna Ciuciubabka Miodowa No. #1

Wstęp: 50 zł lub więcej (dochód w całości na cele charytatywne)

Limit osób: 25

W lutym br. odbył się w Warszawie Mead Madness Cup – od edycji 2024 to już największy światowy konkurs miodów pitnych. 70 sędziów oceniało 711 trunków z 37 krajów świata. Nie było Cię tam? Nic straconego! Gościu Hevelki i Miodosytni ZULI, możesz zostać częścią tej imprezy! Spróbujemy ok 20 miodów z całego świata. Z uwagi na ograniczoną pojemność butelek i porcje 40 ml może się zdarzyć, że nie każdy będzie mógł spróbować wszystkiego. Dobór butelek był losowy – nie wiemy do końca co nam się trafi i jak jest to dobre. Wiemy natomiast, że ZULI dołączy wszystkie swoje dobre, medalowe produkty, które wzięły udział w konkursie – i tego spróbuje każdy. Dodatkowo ZULI zlicytuje brązowego medalistę MMC 2024, butelkę CEREUSA o numerze 100, zabezpieczoną cyfrową technologią blockchain.

Zapraszamy do poznania bogactwa smaków jakie z miodu można uzyskać, a przy tym wsparcia ważnej sprawy. Dochód z wejściówek w całości zostanie przekazany na pomoc walczącej Ukrainie. W tym roku środki przekażemy, dla przyjaciół z HMV.UA – Heavy Metal Volunteers! Akcji patronuje Trójniak – Stowarzyszenie Miodosytników Polskich.

20:00-22:00 Dziki Quiz by Dziki Wschód

Wstęp: 10 zł

Limit osób: 40

Fanów zdrowej rywalizacji i wykazywania się wiedzą serdecznie zapraszamy na jedyny i niepowtarzalny Dziki Quiz na Hevelce. Dlaczego Dziki? Bo w tym roku quiz to także okazja do degustacji piw z browaru Dziki Wschód. Możecie się spodziewać dobrej zabawy i pysznych piw. Doświadczony prowadzący nie pozwoli, żeby zmógł go Orła Cień. Jako Tańczący z Chmielami i quizami przeprowadzi Was przez wszystkie pytania, pośród których Wy będziecie się poruszać niczym Buszujący w Zbożu. Atmosfera będzie błoga jak na Poma Ranczu, a tym którym alkohol nie służy, towarzyszyć będzie Wolny Duch. Wiemy, że wszyscy rozumieją hasło „Czaj Apacza”, choć chwilami może się wydawać, że jest z nami jakaś Tępa Dzida. No ale nawet Dziewczyna Szamana czasem nie zna wszystkich odpowiedzi. Ostatecznie każdy jak Szalony Koń dotrze do mety, gdzie czeka wieczna chwała i Tytanowe Jajo.

to-top